top of page
  • Wix Facebook page

מי אנחנו?

קבוצת נשים חרדיות. נשים שאכפת להן מהמגזר שלנו, שאכפת להן מנשים חרדיות נוספות, מהבנות שלנו, מהאחיות, הגיסות והחברות שלנו. נשים שמרגישות חלק, אך גם רוצות ליצור מציאות טובה יותר, הוגנת יותר ומאפשרת, לכל חרדי וחרדית. כולנו רואות במפלגות החרדיות את מפלגות הבית. יהדות התורה וש"ס הן הבית המיידי והראשוני שלנו.  פעלנו לטובת המפלגות בעבר, הצבענו להן. היינו רוצות להמשיך ולעשות זאת בעתיד.

 

כמה אנחנו?

זאת שאלה שקשה לענות עליה, אנחנו עשרות נשים בגרעין הפעילות הקשה, אלפי נשים בגרעין הרחב יותר. והמון נשים חרדיות המזדהות עם הקריאה לייצוג, מבינות שהגיע הזמן לראות את המפלגות החרדיות בפנים אחרות.
הפער הזה בין המספר המועט יחסית של מי שמוכנה לצאת בשמה ובקולה ולהזדהות עם הקריאה לבין אלפי הנשים השקטות שינהגו כך בקלפי הוא ברור ומובן. לא קל לעמוד בחזית כאשר הנשק הראשון והעיקרי שקיים אצל מי שמאויים מהקריאה הוא ירידה לפסים אשיים, הוקעה ציבורית ודה ליגטמציה. זה קל בהרבה מלקיים דיון ראוי, ענייני ומשמעותי.

 

יש נשים חרדיות שלא מסכימות איתנו?

ישנן, זה בסדר וטבעי. לרגע לא טענו שאנחנו מהוות את קולן של כלל נשות המגזר. קיימות נשים שנח להן עם המצב הנוכחי בדיוק כפי שיש רבות אחרות שרוצות מציאות קצת אחרת. אנו רואות בריבוי דעות בסיס לחברה תקינה. אם נהיה רגע כנות, גם חלק מאתנו נבהל מהקריאה של מטה "לא נבחרות לא בוחרות" כאשר נחשפנו אליה בהתחלה. אך כשחשבנו על כך שוב, לעומק, כאשר הבנו למה מתכוונת הקריאה, אנחנו כאן. יחד. 

 

למה אנחנו עושות את זה?

כי אכפת לנו! נשים חרדיות מהוות כתשעה מנדטים במפלגות החרדיות, אך לא מיוצגות בכנסת ישראל. כשם שהציבור החסידי לא מסתפק בנציג ליטאי, וכשם שהציבור המזרחי לא הסתפק בנציגות האשכנזית והקים את ש"ס, כך נשים לא יכולות להסתפק בגברים חרדים שייצגו אותם. זה לא אומר שום דבר רע על הנציגות הקיימת או על גברים בכלל, זה רק כי נשים רואות צרכים שגברים לא, כולנו רואות ויודעות זאת היטב גם בבית. כי קשה לייצג מישהו שהוא לא אתה.

כיום, נשים חרדיות נמצאות בכל מקום בציבוריות הישראלית. גם בעולם העסקי והפוליטי. נשים מייצגות את צרכי הציבור החרדי כמעט בכל חברה מסחרית גדולה בישראל. נשים חרדיות נכנסות בשערי הכנסת כעורכות דין כיועצות משפטיות, כאקדמאיות, כפירסומאיות, כאסטרטגיות, והן עושות את זה מצוין, מכובד ובלי לפגוע במידת החרדיות שלהן. 

עיקר התפקיד של חברת כנסת אינו כבוד ושררה, זהו תפקיד רב משקל של שירות ציבור באמונה. של דאגה לקידום חוקים ותקנות שיטיבו עם מי שהן מכירות הכי טוב מכולן - נשים חרדיות. אנחנו בטוחות שקיימות נשים רבות שתעשנה זאת בנאמנות, ביושר ובמסירות לרווחת החברה החרדית כולה.

 

מה אנחנו רוצות?

בפשטות: אנחנו רוצות ייצוג של נשים חרדיות בבית שלהן- במפלגות החרדיות. 

 

למה לא עשינו את זה "בדרך אחרת"?

כי לצערנו  אין דרך אחרת. המטה קיים שנתיים. גם ההתעלמות ממנו.

מיד עם ההבנה כי בחירות על הפרק פנינו במכתב לכל אחד מחברי הכנסת החרדים בש"ס וביהדות התורה וביקשנו ייצוג נשי. כאמור, אף אחת מאיתנו לא שואפת לייצג את המגזר בעצמה. אנחנו רק מציפות את הבקשה המגיעה מנשים חרדיות רבות. לצערינו המכתב זכה להתעלמות רועמת. כדי לקבל תגובה ולפתח את הדיון הציבורי נאלצנו לנצל את הבמה התקשורתית.

 

מה אומרת על כך ההלכה?

ראשית חשוב לציין שאנחנו לא פוסקות הלכה ולא מתיימרות להשיב בעניינים אלו.

הסוגיה בהחלט עניינה אותנו ורלוונטית לדיון. על כן פנינו לקבל תשובה וזה מה שקיבלנו:

המתנגדים הנחרצים לחברת כנסת נוהגים לצטט את דברי הרמב"ם: "אין מעמידין אישה במלכות, שנאמר 'שום תשים עליך מלך' ולא מלכה, וכן כל משימות שבישראל אין ממנים בהם אלא איש" (מלכים א' ה). אך כבר בפרוש לדברי הרמב"ם, ישנן הסתייגויות שונות. הפוסקים מציינים כי המקור לדברי הרמב"ם לא ברור, שכן הלכה זו לא נזכרת במשנה ובתלמוד. ובהתאם לכך פסק ר' משה פיינשטיין (באג"מ יו"ד ח"ב סי' מב) , שרק "מלך ולא מלכה" מתייחס אך למוסד המלוכה של ממש. ואין הכוונה למשימות ותפקידי ציבור אחרים.

רצון העם הקובע: דיון הלכתי נוסף מתקיים על לשון הרמב"ם "אין ממנים בהם אלא איש", הכיצד אם כן מונתה דבורה הנביאה לשופטת? ומשיבים שהאיסור הוא על "מינוי" שמשמעו הנחתת התפקיד על הציבור (כפיית סמכותה מלמעלה למטה). אך אם הציבור מקבלה ובוחר בה מרצונו (קבלת סמכותה מלמטה למעלה), כפי שהדבר היה אצל דבורה הנביאה, שכל ישראל בחרו לעלות אליה למשפט, אין זה נחשב "למינוי". במילים אחרות, אם אנשים "מצביעים ברגליים" חפצים ומקבלים את הכרעותיה, הרי שאין זה בגדר "מינוי בהם".

כאמור, פוסקי זמנינו מכריעים שמינוי לתפקיד בעולם הדמוקרטי איננו נחשב למינוי של שררה כלל: הוא זמני וארעי, איננו עובר בירושה, ותלוי בהסכמת וקבלת הציבור, אשר אם אינו מרוצה, יכול להעביר את המועמד/ת מכהונתו/ה.

נשים ופרהסייה בראי ההלכה: שיקולים נוספים של צניעות ו'כל כבודה בת מלך פנימה' הינם שיקולים ראויים ובעלי משקל, אך יש לדון בהם ביחס לכל תפקיד שבהן נושאות כיום נשים וביניהן, חרדיות. שיקולים אלו אינם מיוחסים דווקא לסוגיית חברת כנסת, אלא לאופן שבו נשים נוטלות היום חלק פעיל בחיים הציבורים ובפרהסייה.

גם הרמב"ם כתב כי אין לה לאישה לצאת מביתה יותר מפעמיים בחודש (משנה תורה הלכות אישות, י"ג, י"א), וכיום נשים בהן נשים חרדיות יוצאות מביתן ללא הגבלה, ואין הדבר נחשב לגנאי. וכבר ציינו פוסקים שונים כמו הצי"ץ אליעזר והרב אויערבך, המציאות הנוכחית בה נשים נמצאות במרחב הציבורי, יש בה כדי לשנות את ההתיחסות ההלכתית בסוגיות שונות ביניהן למשל שאלת "אחורי אישה". בעולם שבו גבולות הפנים והחוץ מטשטשים, כל מי שנמצאת בתפקיד ניהול ציבורי, או זו שהגיגיה ותמונתה מתנוססים באתרי החדשות, בטורי דעות או בכרטיס פייסבוק, ככל הנראה סבורה כי היא יכולה גם לכהן כחברת כנסת. והפרהסייה הציבורית, בכללה משכן הכנסת, כוללת למעשה, גם אותה וחברותיה. 

 

האם אנחנו יוצאות נגד חברי הכנסת החרדים?

לא באנו לפעול נגד הנציגות החרדית הקיימת אלא לסייע למפלגות החרדיות להביא לידי ביטוי, את טיפול בצרכי הנשים החרדיות, ברור לנו שחברי הכנסת החרדים לא פועלים נגד נשים חרדיות או מתעלמים מהן בכוונה, אך בהחלט הם אינם מודעים לצרכים השונים. מטבע הדברים, קשה לתת שירות מקיף ומספק לאוכלוסייה שלמה שהיא לא אתה. עד כה חלק מהחכ"ים חברי המפלגות החרדיות דחו את הקריאה מכל וכל אך היו גם אמיצים שלא שללו את האפשרות שנשים יקחו חלק בפוליטיקה והודו שזה אפשרי ויתכן.

 

מאיפה הגיעה "לא נבחרות לא בוחרות"?

"לא נבחרות לא בוחרות" הוקמה לפני שנתיים לקראת הבחירות לכנסת ה-19. הפעילות היתה במדיה הכללית בעיקר ובדף הפייסבוק.

בבחירות המונציפאליות האחרונות מספר נשים חרדיות ניסו לקחת חלק ייצוגי במועצות העירוניות, בירושלים, בצפת ובאלעד. חלקן בהצטרפות לרשימות קיימות ואף בהקמה מפלגה נשית. כל נסיונות אלו לא התרוממו, וכיום עדיין אין חברת מועצה חרדית.

מיד לאחר ההכרזה על מערכת הבחירות לכנסת ה-20, עלתה הדרישה לחדש את הפעילות מנשים חרדיות רבות שבקשו להצטרף. הקריאה נפתחה בקול קורא שנשלח לכל חברי הכנסת החרדים בקריאה לייצוג. במקביל ניתנה לפניה זו במה פומבית שזכתה לתהודה ציבורית רחבה ולדיון שהולך ומתפתח. כיום לדף הפייסבוק מעל 4,500 תומכים ותומכות והמספר עולה מיום ליום. אנחנו מקבלות עשרות פניות מדי יום מנשים חרדיות וגם מגברים חרדים.

 

מי ראויה לייצג את נשות המגזר?

על חברת הכנסת להיות, כמו כל חברי הכנסת באשר הם, אשת מקצוע, מוכשרת, רהוטה, אשת עשיה, נאמנה לציבור, חדורת רוח משימה, ויראת שמים. כפי שכתבנו, אין בקריאתנו כדי לקדם דווקא מי מאיתנו, כל אישה שתהיה מקובלת על המפלגות החרדיות, תהיה מקובלת עלינו.

 

מה תקדם מועמדת חרדית?

מועמדת חרדית תקדם את צרכיהן של הנשים החרדיות, שולחותיה. היא תדאג לשכר הולם עבורן במקומות העבודה, למלגות לימודים, להנגשת בריאות, לתמיכה לאחר לידה, למעונות יום לילדים, לכל מה שישפר את חייהן של נשות המגזר ויאפשר להן לחיות חיים טובים ושמחים יותר.

 

איך אנחנו מרגישות עם השיח הציבורי שהתפתח?

 אנחנו שמחות שהנושא עלה לסדר היום והוא מדובר ומושמע. עוסקים בו במסדרונות הכנסת ובחצרות בתי הכנסת ברחובות ובבתים בלחש ובקול. רק חבל לנו שבמקום להתמודד עם הבקשה עצמה – נציגות נשית חרדית במפלגות החרדיות, מסיטים את הדיון לסוגיות שאינן רלבנטיות ומנסים להשחיר את פני הנשים האמיצות שנחשפו. למרות הכל אנו מאמינות ששיח הוא תחילתו של כל שינוי. וסקרניות ומצפות לראות לאן הוא יוביל הלאה.

כיום ההבנה שנשים הן חלק ייחודי מהחברה, לכן מותר ורצוי שתהיה להן נציגת ציבור שתשרת אותן נאמנה. העקרון הזה הולך ומתבסס, הוא חוצה מגזרים, וכולל גם נשים וגם גברים, והמעגלים רק הולכים ומתרחבים.

 

מה הלאה?

אנחנו לא יכולות לחזות את העתיד אך מה שהיה לא יהיה עוד. ברור לנו שהמפלגות החרדיות שירצו את קולותיהם של מאגר הבוחרים כולו יצטרכו לתת את הדעת על מקומן של נשים בזירה הציבורית. אנו מכוונות להישג הגדול- חברת כנסת אישה שהיא גם חרדית, גם מקצועית וגם משרתת ציבור נאמנה אך בדרך לכך יתכנו מהלכים שונים שיעניקו מעט יותר מקום לאישה החרדית, גם עליהם נברך, נשמח, ונמשיך להתקדם הלאה משם. 

 

מה יקרה אם לא נצליח?

כבר הצלחנו. העלו את הדיון בייצוג השים חרדיות בכנסת על סדר היום. הצלחנו לסדוק את חומת ההתעלמות! 

 

 מהיכן המימון שלנו?

בניגוד לשמועות, אין גוף שעומד מאחורינו או מממן אותנו. היוזמה הינה פרטית לחלוטין וצמחה מהשטח. עד כה הקריאה פעלה ללא מימון כלל, כח האדם התנדבותי, השתמשנו בכל תשתית חינמית כגון פייסבוק, הפצת טורי דעה וקבלת במה תקשורתית.

כאשר הבנו שאנחנו זקוקות ליותר מזה, פתחנו פלטפורמת גיוס המונים באתר מימונה. אם כך, התורמים שלנו רבים ושונים, איננו מכירות את רובם המוחלט ורבות מהתרומות אנונימיות. אלו אנשים טובים שמאמינים ברעיון וחושבים שחשוב לאפשר לו להתקיים ולהפתח

 

 

אם גם אתם מאמינים בנו, במשימה הגדולה, תוכלו לתרום גם ב:

https://www.mimoona.co.il/Projects/2391

 

איך ניתן להצטרף ללא נבחרות לא בוחרות?

 

שָׁנִים אֵין סְפֹר,

מָנַעְתְּ קוֹלֵךְ.

וּשְׁתִיקָתֵךְ כְּמוֹ,

מַגַּע שֶׁל הָרוּחַ,

שְׁקוּפָה אֲבָל-

נוֹכַחַת.

נְזוּפָה כָּךְ מֻטַּחַת,

בְּכָל עֵת בָּךְ

תּוֹכַחַת-

זָעַם חֵטְא קַדְמוֹן.

 

קוּמִי!

הִתְנַעֲרִי מֵעָפָר.

הַיּוֹם הַזֶּה תֵדְעִי

כִּי לֹא לְבַד אָתְּ

וּבַת קוֹל מִתּוֹכֵךְ-

עַד סוֹף עוֹלָם

נִשְׁמַעַת.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page